Ο λογαριασμός μουperm_identity

ΠΩΣ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΤΕ ΔΡΟΣΕΡΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

Ένα δροσερό σπίτι σίγουρα θα μας φαινόταν όαση στις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού! Η χρήση του κλιματιστικού όμως είναι πλέον ασύμφορη για τα οικονομικά μας ενώ η προστασία του περιβάλλοντος μας βάζει μερικά επιπλέον εμπόδια στην αλόγιστη χρήση του. Ας δούμε τι κινήσεις μπορείτε να κάνετε ώστε να συμβάλλουν στην μείωση της θερμοκρασίας στον χώρο μας!

  • Κλείστε τις γρίλιες και τα πατζούρια κατά τη διάρκεια της ημέρας και τραβήξτε τις κουρτίνες για να εκμεταλλευτείτε τη φυσική δροσιά. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το φως του ήλιου που μπαίνει από τα παράθυρα δημιουργεί στο σπίτι μια μικρογραφία του φαινομένου του θερμοκηπίου, εγκλωβίζοντας τη ζέστη στο εσωτερικό. Αν πάλι δεν διαθέτετε πατζούρια ή δεν θέλετε να τα κλείνετε, τοποθετήστε ειδικές μεμβράνες αντανάκλασης του ήλιου.
  • Αφήστε το απογευματινό δροσερό αεράκι να μπει στο σπίτι. Απλά, βεβαιωθείτε ότι θα τα κλείσετε και πάλι, προτού η θερμοκρασία αρχίσει να παίρνει και πάλι την «ανηφόρα».
  • Κάντε καλή μόνωση. Αν θέλετε να κρατήσετε τον δροσερό αέρα στο εσωτερικό του σπιτιού σας, τότε φροντίστε να του κλείσετε οποιαδήποτε πιθανή διέξοδο. Μονώστε το σπίτι σας ώστε να κρατάτε μακριά τη ζέστη από την ταράτσα για παράδειγμα, αλλά και να μην αφήσετε τη δροσιά να διαφύγει από ένα χάσμα της πόρτας ή ένα ατελές κούφωμα.
  • Αποφύγετε τις λάμπες πυρακτώσεως και αντικαταστήστε αυτές με λάμπες led. Καταναλώνουν και λιγότερη ενέργεια και εκπέμπουν λιγότερη θερμότητα.
  • Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες, οροφής ή επιτραπέζιους. Δροσίζουν φυσικά τον χώρο ενώ δίνουν μια πιο vintage αίσθηση στο χώρο σας. Καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα και η δροσιά είναι φυσική, σαν απαλό αεράκι. Μην παραβλέψετε μόνο η λειτουργία του ανεμιστήρα να γίνεται αριστερόστροφα. Αν έχετε ανεμιστήρες δαπέδου ή επιτραπέζιους, βάλτε κοντά ένα δοχείο με νερό και παγάκια, μπροστά του. Ο αέρας “κρυώνει” και κυκλοφορεί στον χώρο πιο δροσερός.
  • Αποφύγετε όσο μπορείτε τη χρήση της ηλεκτρικής κουζίνας και του φούρνου. Και τα δύο αυτά προσθέτουν άχρηστη θερμότητα στο σπίτι. Αντί αυτού, χρησιμοποιήστε το υπαίθριο μπάρμπεκιου ή μια ψησταριά εξωτερικής χρήσης ή επιλέξτε να φάτε μια δροσερή σαλάτα & ένα σάντουιτς. Οι κατσαρόλες, οι βραστήρες και οι χύτρες ταχύτητας είναι μερικές ακόμα συσκευές που ανεβάζουν τη θερμοκρασία στο σπίτι σας. Βάλτε πλυντήριο τις νυχτερινές ώρες. Όσο για τα φώτα, καλό είναι να ανάβουν τα απολύτως απαραίτητα, ώστε να γλιτώσετε λίγη ακόμη αύξηση της θερμοκρασίας του σπιτιού.
  • Φυτέψτε φυτά. Αν έχετε τη δυνατότητα και φυσικά τον απαραίτητο χώρο στο μπαλκόνι ή αν είστε από τους τυχερούς που έχουν αυλή ή κήπο, φύτεψτε φυτά από την πλευρά που «χτυπάει» περισσότερο ο ήλιος. Τα φυτά θα δημιουργήσουν κάποια επιπλέον σκιά που θα προστατεύσει το σπίτι σας από τις ακτίνες του ήλιου.
  • Το νερό που εξατμίζεται μπορεί να σας δροσίσει. Γεμίστε δοχεία με νερό και τοποθετήστε τα κοντά στα ανοίγματα του σπιτιού. Το νερό πρέπει να ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.